Propozycje dla szkół

PROPOZYCJE WYKŁADÓW Z CHEMII DLA SZKÓŁ 2019/2020

Wykładowca Proponowane tematy wykładów:
Dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, Prof. UO

1. Naturalne crime story – historie toksycznych roślin.

2. Zioła w kosmetyce.

3. Produkty pszczele okiem chemika.

4. Znachor w laboratorium – medycyna nie tylko ludowa.

5. Czy czarownice naprawdę latały? – teoria chemiczna.

6. Substancje roślinne – strażnicy naszego organizmu.

Dr Anna Kusakiewicz-Dawid 1. Od alchemii do chemii.
Dr hab. Anna Poliwoda, Prof. UO

1. Kosmetyczna puszka Pandory.

2. Czy wyginą mężczyźni? – endokrynny efekt zanieczyszczeń środowiska.

3. Ksenoestrogeny – chwilowa moda czy realne zagrożenie

4. Chemiczne dysputy o E-dodatkach do żywności –czyli o tym czy warto czytać etykiety

5. Tajemnice kosmetyków

Dr hab. Dawid Siodłak, Prof. UO

Aminokwasy, peptydy, białka.

Czym jest chemia?

Dr hab. Hubert Wojtasek, Prof UO

1. Uniwersalny język przyrody – chemiczne porozumiewanie się organizmów.

2. Jak działają leki?

3. Stawonogi hematofagiczne – żywe strzykawki czy zdolni farmaceuci?

4. Japonia – przyroda i kultura oczami opolskiego biochemika.

Prof. dr hab. inż. Piotr Paweł Wieczorek

1. Allelochemikalia w oddziaływaniach pomiędzy organizmami

2. Gdzie diabeł nie może, tam molekuły wyśle.

3. Nobliści ze Śląska – ich dzieło i życie.

4. Estrogeny i ksenoestrogeny jako niebezpieczne zanieczyszczenia środowiska.

5. Uniwersalny język przyrody – chemiczne porozumiewanie się organizmów.

6. Odnawialne źródła energii – możliwości wykorzystania w Polsce.

 

W razie zainteresowania prosimy kontaktować się mailowo z poszczególnymi wykładowcami. Adresy są dostępne z zakładce http://wch.uni.opole.pl/pracownicy/

Witryna, którą obecnie przeglądasz, wykorzystuje pliki cookies w celu poprawnej realizacji dostarczanych usług i informacji oraz w celach gromadzenia anonimowych informacji statystycznych. Więcej informacji >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close